Безплатна доставка при поръчка над 100лв.

Сезонен косопад?

Сезонен косопад

Съществува ли наистина сезонен косопад?

През цялата година ​​метеорологичните промени се отразяват на живота ни, предизвиквайки различни физиологични промени.  Телата ни са силно приспособени към цикличността на сезоните и околната среда. Топлите летни дни предизвикват сияйния тен на кожата ни, свежият пролетен въздух пък изчиства дихателните пътища, сухият зимен въздух причинява напукване на кожата, а есенните листа сякаш приканват към сезонен косопад и това е научно доказано. Но спокойно, милиони жени по света страдат от същия проблем. Разбери защо в следващите редове.

Сезонният косопад обикновено започва в края на лятото, увеличава се през есента и може да продължи до зимата. Важно е да знаеш, че растежът на космите е цикличен и преминава през четири фази, който се характеризират с различна продължителност.

  1. Анаген – най-активната фаза на растеж. При нея се случва делене на клетките и космите израстват на дължина.
  2. Катаген – В тази фаза космите са достигнали максималната си дължина.
  3. Телоген – фаза на покой, която е последвана от изтласкването на косъма на повърхността на кожата и падането му.
  4.  Екзоген –  Новата коса “избутва” старите косми от скалпа, което води до прекомерен косопад

През цялата година косата преминава през различните фази едновременно. И познай в кои фази са голяма част от космите през есента? Точно така, Телоген и Екзоген фазата. И това не е единствената битка, която косата ти води в този период – захладняването на времето често причинява сухота и раздразнение на скалпа. В резултат на това, косата става склонна към накъсване и косопад. За щастие, сезонният косопад обикновено продължава само 2-3 месеца.

Колко коса е нормално да пада?

Човек има между 100,000 и 150,000 космени фоликула по скалпа и около 5 милиона по тялото. Според дерматолозите, загубата на между 50 и 100 косъма на ден е нормалнa. Ако обаче виждаш падащи кичури над 2 месеца, плешиви петна или забелязваш оредяване на косата, най-добре си запиши час при лекар.

Как да противодействаш на сезонния косопад

Храни се балансирано

Косата е съставена от кератин – протеин, жизненоважен за растежа ѝ. Затова се старай да приемаш достатъчно протеини, плодове, зеленчуци и мастни киселини – основни “храни” за фоликулите и клетките на косата.

Пусни си косата

Женският косопад може да се обостри от стегнатите прически. Вместо да носиш косата си вързана или на кок всеки ден, оставяй я по-често пусната. 

Редовни грижи

Подстригването на 2-3 месеца и правилните грижи у дома са от изключително значение за състоянието на косата ти. В есенния период използвай подхранващи продукти като шампоан, балсам и маска с макадамия и кокос. Естествените масла в тези продукти имат благоприятно действие към сухата коса склонните към цъфтеж краища. Маслото от макадамия подхранва в дълбочина и изглажда увредените краища. Кокосовото масло адресира хранителните дефицити на косата и възстановява нивото на хидратация, необходимо за здравословния ѝ вид. Освен това, витамин Е в състава на продуктите дълбоко подхранва, стимулира растежа на нова коса и се бори с косопада.

За да предотвратиш загубата на коса поради накъсване, използвай и спрей за лесно разресване.

 

Хранителна добавка

Не е тайна, че прекарваме повечето време вкъщи когато навън захладнее. Затова имаме нужда от допълнителна доза витамин D не само за по-добро настроение, но и за да спомогнем растежа на косата си. Но защо? Витамин Д регулира производството на кератин, протеин, от който е съставена косата.

Подсили косата си от корените 

Ако се стремиш към дълга коса със здравословен блясък, подхрани косата си от корените към върха. Ефективният спрей за стимулиране на растежа на косата съчетава комплекс от аминокиселини, витамини и екстракти от тринадесет растения. Терапията с него има възстановяващ, регенериращ и ревитализиращ ефект върху скалпа, стимулирайки растежа и укрепването на косата.

Letique Bulgaria
07.10.2021
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
[ssba-buttons]